D.
Składniki:
- 50dag mąki
- 5dag drożdży
- 10dag cukru pudru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 żółtek
- 8dag masła
- 40dag borówek (lub innych owoców wedle uznania)
- esencja waniliowa
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte składniki należy połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem, mąką i żółtkami utartymi na 'kogel mogel' z cukrem, roztopionym masłem i wanilią. Połączone składniki odstawiamy znów do wyrośnięcia a gdy ciasto będzie gotowe formujemy bułki nadziewając je owocami. Przed wstawieniem do piekarnika należy posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Przy formowaniu bułeczek należy cały czas nacierać ręce oliwą, ponieważ ciasto klei się do rąk.
Cudowna zastawa. :) Uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńZa 5 tygodni jadę do Polski. (W Szwecji obecnie jestem). No to boróweczki są w domku, przepis jest tylko piec. :D
Dziękuję bardzo! Ja też uwielbiam kwiatowe zastawy. Smacznego!
OdpowiedzUsuń