piątek, 5 czerwca 2015

Drożdżowe bułeczki z borówkami

Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym, sprawdzonym przepisem, z którego wypiekam bułeczki od wielu lat. Tym razem zdecydowałam się zrobić bułeczki z borówkami ale kiedyś piekłam już z jagodami, śliwkami, truskawkami itp. Możemy je zrobić z owocami, które lubimy najbardziej. Polecam!

D.

      Składniki:

  • 50dag mąki
  • 5dag drożdży
  • 10dag cukru pudru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 8dag masła
  • 40dag borówek (lub innych owoców wedle uznania)
  • esencja waniliowa
     
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka i  mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte składniki należy połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem, mąką i żółtkami utartymi na 'kogel mogel' z cukrem, roztopionym masłem i wanilią.  Połączone składniki odstawiamy znów do wyrośnięcia a gdy ciasto będzie gotowe formujemy bułki nadziewając je owocami. Przed wstawieniem do piekarnika należy posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. 

Przy formowaniu bułeczek należy cały czas nacierać ręce oliwą, ponieważ ciasto klei się do rąk.


 

























2 komentarze:

  1. Cudowna zastawa. :) Uwielbiam takie.
    Za 5 tygodni jadę do Polski. (W Szwecji obecnie jestem). No to boróweczki są w domku, przepis jest tylko piec. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo! Ja też uwielbiam kwiatowe zastawy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń