Potrzebujecie:
- dużą ilość główek kwiatów mniszka lekarskiego
- litr wody
- 3 cytryny
- 1,5kg cukru
Kwiaty należy rozłożyć na gazecie i sprawdzić czy nie ma na nich pozostałości po robakach. Następnie oczyszczone wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dorzucamy jedną cytrynę pokrojoną w plastry. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut a potem odstawiamy przykryty garnek na 24 godziny. Po upływie tego czasu należy odcedzić wywar przez sitko lub gazę. Kwiatki i cytrynę wyrzucamy a do wywaru dodajemy cukier i gotujemy przez 2 godziny. Zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy sok z dwóch cytryn. Przelać do małych słoiczków ;)
D.
Mam bardzo podobny przepis od swojej babci i jest w nim napisane , ze potrzeba 350 glowek kwiatu. Dawno tego nie robilam, moze ze wzgledu na to iz mieszkamy w norweskich gorach i chyba juz tak sie zahartowalismy - ze rzadko chorujemy :-) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję, że Pani do mnie zajrzała :) Wydaje mi się, że starsze pokolenie miało więcej takich sprawdzonych, cudownych przepisów. Warto je wypróbowywać :) W górach zupełnie inne powietrze :) Pozdrawiam z Kopenhagi :)
UsuńMoja Babcia robiła podobny syrop, chociaż przepisu nie pamiętam.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam dostępu do mniszka bo zrobiłabym. Teraz byłoby jak znalazł bo dopadł mnie taki kaszel, że syrop sobie nie daje rady. Syrop się kończy a ja od ciągłego kasłania też. :D
Polecam zrobić ten, to sprawdzony przepis :) życzę dużo zdrówka! :)
Usuń