środa, 27 maja 2015

Jabłuszka w szlafroczkach

Witam!

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który w moim domu króluje od dobrych kilku lat. Jabłuszka w szlafroczkach to przepyszne ciasteczka, które umilą Wam każdy wieczór. 

Składniki:

- 2 średnie jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g masła ( jedna kostka )
- jedno całe jajko
- jedne żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- mała garstka rodzynek
- cynamon
- cukier puder

Na stolnicy połączyć masło z mąką, następnie dodać całe jajko i żółtko, szybko zagniatać. 
W dalszym ciągu należy dodać trzy łyżki kwaśnej śmietany- gdy ciasto będzie klejące podsypywać mąką i wyrabiać.  Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na około 2 mmm podsypując mąką.Z ciasta należy wykrajać kwadraty o bokach 5cm. W międzyczasie obieramy jabłka, dzielimy na ćwiartki lub małe kawałki. Na środek każdego kwadratu ciasta układamy kawałek jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy cztery rodzynki i zlepiamy wszystkie rogi ze sobą.  Piec na złoto w temperaturze 180-200 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

D.


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz